Hoe zit het met CO² opname?

Een stuk grond beplant met bamboe neemt gemiddeld 5 keer meer CO² op en produceert 35% meer zuurstof dan een gelijkwaardig stuk bos met bomen.

Is er straks geen schaarste aan bamboe?

Dat verwachten wij niet. Er zijn bamboebossen zo groot als Frankrijk. Wel letten wij er op dat onze partners verstandig met hun omgeving omgaan en bijvoorbeeld geen bomen kappen om daar bamboe te planten. Door de beheerste oogst zal een bamboe bos ook niet leeg gekapt worden. Alleen de oude stammen hebben waarde en de jonge stengels -die in hun groei veel CO² opnemen- blijven dan ook staan.

Hoeveel oerwoud hebben jullie tot nu toe gered?

Dat weten we niet precies. Wat we wel weten is dat we elke dag bijdragen aan het behoud van grote oude bomen en kwetsbare ecosystemen door het alternatief dat wij bieden. Elke project, van heel klein tot heel groot, draagt bij aan deze doelstelling. Uw keus maakt een verschil.

En de Panda dan?

De bladeren die de reuzenpanda eet, moeten dicht bij de grond groeien zodat de dunne stengels naar beneden gebogen kunnen worden. Pandaberen eten ca. 9 tot 14 kilo bamboeproducten per etmaal en zijn daar dan ook de hele dag mee bezig.

Onze bamboestammen zijn meer dan 20 meter hoog en daar hebben reuzenpanda’s helemaal geen zin in. Daarbij is het soort dat wij gebruiken ook niet favoriet van de reuzenpanda. Er zijn namelijk zo’n 2500 soorten!

Een ecologische keuze?

Tropisch regenwoud heeft minimaal 100 jaar nodig om zich na kap te herstellen. De wortels van de bamboeplant blijven na het oogsten scheuten geven en de plant blijft door groeien. Het bos blijft, mits goed beheerd, altijd even veel CO2 opnemen. Bamboebos houdt door de dichte wortelstructuur erosie tegen. Het is zeer geschikt om ‘verloren’ land weer te laten begroeien en een functie te geven in een gezond ecosysteem. Een keuze voor bamboe in plaats van hardhout draagt bij aan het behoud van de regenwouden en een beter milieu.