Bamboe: zware kwaliteit legt gewicht in de schaal

Het soortelijk gewicht van bamboe bedraagt:

voor gelamineerd bamboe: 700 kg/m3voor gecomprimeerd bamboe: 1050kg / m3voor buitentoepassingen 1200kg / m3voor samengestelde panelen gelamineerdeBinnenkort kunt u op deze pagina informatie vinden over het soortelijk gewicht van bamboe, wat het gewicht betekent voor functioneel design en oplossingen voor bamboe lichtgewicht toepassingen. Indien u reeds vragen heeft over dit onderwerp kunt u altijd contact opnemen met ons team op  info@bambooxl.nl.

Met name bij brede – zelfdragende – trappen komen constructieberekeningen te pas. Sterkte gegevens (buigsterkte, treksterkte druksterkte, afschuifsterkte) van het bamboe. Indien u eerder vragen over dit onderwerp heeft kunt u altijd contact opnemen met ons team op  info@bambooxl.nl.

Spanning, stijfheid en sterkte zijn de belangrijke eigenschappen die de constructieve waarde bepalen van een materiaal. De elasticiteitsmodulus, het soortelijk gewicht en de buigsterkte bepalen of bamboe kan worden toegepast als constructief of semi-constructief onderdeel.

Bamboe is sterk en langvezelig. Bamboe buigt wel door maar breekt niet snel. Wilt u bamboe toepassen voor een draagstructuur en moet het bamboe een bepaalde belasting kunnen dragen dan doet u er goed aan dit te laten toetsen en door te laten rekenen door een bouwkundig constructeur. Hij/zij kunnen bepalen of het bamboe sterk genoeg is en stevig is om de belasting en krachten die ontstaan te kunnen overbruggen.

GEWICHT & FUNCTIONEEL DESIGN

Afhankelijk van toepassing is er behoefte aan een zwaarder of lichter materiaal. Het gewicht kent hierin een functie. De hoofdeigenschap van bamboe is dat het zwaar is. Hierdoor heeft het uitstekende kwaliteiten voor de meeste toepassingen. Voor een aantal toepassingen is echter juist een lichtgewicht materiaal gewenst. In onze “Best of both” productlijn bieden wij u de oplossing. Bamboe toplagen worden gecombineerd met een lichtgewicht dragermateriaal als EPS (piepschuim), karton of een vezelplaat. Ook kunt u kiezen voor bamboe fineer op één van deze dragers. Indien u reeds vragen heeft over dit onderwerp kunt u altijd contact opnemen met ons team op  info@bambooxl.nl.

Voor bamboe traptreden geldt:

– Een dikkere bamboe traptrede zorgt voor een grotere stijfheid waardoor grotere overspanningen kunnen worden overbrugd. Voor zwevende traptreden gelieve in uw ontwerp ca. max. 1100mm aan te houden.
– Overzettreden (19mm/20mm) zijn dunner en worden aan de voorzijde opgedikt door een trapneus. Het gewicht van een trede bedraagt 6,75 kg op basis van 1400x300x19 mm.