F.A.Q.

Wij hebben getracht onderstaand een aantal veel voorkomende vragen direct te beantwoorden zodat u ons niet hoeft te bellen of te mailen voor de antwoorden. Mist u hierin nog iets? Laat het ons graag weten dan kunnen wij beoordelen om eventueel deze vraag toe te voegen in onderstaande lijst.

Algemene vragen

Is bamboe een houtsoort?

Nee bamboe is een grassoort ofwel graminae wat verhout in een tijdsbestek van 5 tot 6 jaar. Qua samenstelling en eigenschappen kun je bamboe echter wel het best vergelijken met houtachtigen.

Waarom zou ik voor bamboe kiezen?

Voornamelijk vanwege 1 of meer van de volgende 4 punten, nl:

 • bamboe is mooi.
 • bamboe is “iets anders” dan de “ge-eikte” materialen
 • bamboe is functioneel. Heel hard, stabiel, hoge flexibiliteit, hoge drukbelasting,
 • bamboe is duurzaam, je draag bij aan een beter milieu. Ecologisch verantwoord, milieuvriendelijk
Waarom is bamboe zo duurzaam?

Bijvoorbeeld vanwege de onderstaande argumenten:

 • Onze producten van bamboe hebben een langere levensduur dan de tijd die nodig is om bamboe te laten groeien en er een product van te maken.
 • Bamboe is een gras, geen boom wordt gekapt; 100% Treefree
 • Bamboe groeit heel snelBamboe levert een hoge output per m3 land. (veel stammen per m3 en kleine tussenafstand tussen de stammen)
 • Bamboe is bij toepassing in Nederland CO2-neutraal volgens een studie van TU Delft. Het transport uit Azie, water- en energiegebruik zijn in deze studie inbegrepen.
Wat zijn de voor- en nadelen van bamboe?

Voordelen:

 • Gecomprimeerd massief bamboe is enorm hard.
 • Bamboe heeft een ‘woodlook’ uitstraling. In bepaalde gevallen herkent men het karakteristieke van het echte bamboe; in andere gevallen heeft bamboe het uiterlijk van hout en zou het omschreven kunnen worden als 1 van de vele hardhoutsoorten qua uiterlijk en tekening. Bamboe is wel duurzaam.
 • Bamboe is net als andere houtachtige materialen een sfeermaker in het interieur. Het geeft een trap een ‘warme’ uitstraling ten opzichte van bijvoorbeeld uitsluitend staal of beton toe te passen op een trap. Overigens ontstaat door de combinatie met deze materialen een mooie designtrap.
 • Bamboe is voor traptreden een ECHT milieuvriendelijk alternatief voor hardhout.


Nadelen:

 • Wij kunnen ze niet direct benoemen maar ze zullen er gerust zijn. Wij horen de nadelen graag uit de praktijk dus als u zelf ervaring heeft met bamboe als traptreden en nadelen hieraan ondervindt, schroom dan niet dit ons kenbaar te maken dan kunnen wij dit hier meenemen en deze vraag van beide kanten belichten.
Kun je van bamboe net zoveel maken als van hout?

Het antwoord hierop is simpel en eenduidig: ja!

Is bamboe FSC gecertificeerd?

Bamboe is op aanvraag leverbaar met FSC certificaat volgens de richtlijnen die FSC stelt aan verantwoord bosbeheer. Bamboe is echter een grassoort en valt oorspronkelijk niet binnen de scope van de regelgeving. FSC is in het leven geroepen om het kappen van tropisch hardhout in oerbossen tegen te gaan. Bamboe is géén bosproduct maar meer een landbouwproduct.  

Is bamboe onderhoudsgevoelig?

Nee. Het onderhoud van bamboe is vergelijkbaar met houtachtige producten. Uiteraard is een stukje onderhoud nodig om bamboe langer mooi te houden. Vanwege de dichtheid en hardheid blijft bamboe van nature echter al langer mooi en kwalitatief goed. 

Bamboe kan worden behandeld met lakken, oliën of kleuroliën. De keuze van het onderhoud is afhankelijk van de keuze van de afwerking. 

Is bamboe door te leggen van binnen naar buiten?

De eisen voor buiten bamboe zijn strenger dan voor binnen toepassingen. De duurzaamheid en schimmelgevoeligheid spelen hierbij een rol. De buitenkwaliteit van bamboe is bij het doorleggen van binnen naar buiten maatgevend. 

Kun je bamboe buigen en er ronde vormen van maken?

Bamboe is, net als hout, door verhitting te buigen om er ronde vormen mee te maken. Daarnaast kan bamboe rond gefreesd of rond gedraaid worden.

Kent bamboe veel verkleuring als gevolg van Uv-straling?

Bamboe kent twee basis tinten. Naturel en karamel. Naturel wordt donkerder (lees geler), karamel wordt één tint lichter. Naarmate de bamboe donkerder is (bijvoorbeeld Walnut kleur) is de bamboe bonter van kleur en verkleurt sterker. 

In welke vorm is bamboe leverbaar?

Plaat, strook, plank, balk of lat

Wat is het verschil tussen Massief bamboe en bamboe meubelplaat?

De bewoording “massief bamboe” is opgebouwd uit bamboe vezels als 1 laag. Maximale dikte 42m als plaat en 140x140mm als balk. Bamboe meubelplaten zijn opgebouwd uit meer lagen bamboe in gelamineerd (bamboe strips) en gecomprimeerde (vezels) uitvoering leverbaar 7-40mm.

Laat ‘massief’ bamboe zich anders verwerken dan gelamineerd bamboe?

Ja. Massief bamboe is harder, zwaarder, dichter en ruwer van aard. Een producteigenschap van massief bamboe is dat het haarscheurtjes kent die gevoegd dienen te worden. Net als andere houtachtige materialen, heeft bamboe unieke eigenschappen waar rekening mee gehouden dient te worden met de bewerking:

 • Vezeligheid, 
 • splintervorming, 
 • hardheid
 • gewicht 

?

Met de juiste apparatuur en instellingen van de machine (onder andere de doorvoersnelheid) en het juiste advies kan bamboe zonder problemen worden verwerkt.

Zijn er bestekteksten van verschillende onderdelen beschikbaar?

Ja Bixbi bamboe kan u voorzien van de juiste bestek formulering

Vragen over bamboe trappen

Kun je bamboe traptreden gebruiken voor traprenovatie?

Ja, de zogeheten overzettreden laten zich eenvoudig verwerken op een bestaande trap.

Welke eisen worden er gesteld aan bamboe trappen in utiliteitsbouw / openbare gebouwen volgens het bouwbesluit?
 • brandweerstand: NEN-EN13501-2
 • brandvoortplanting NEN-EN13501-1
 • mechanische sterkte qua belasting, stabiliteit en stijfheid NEN-EN1991-1-1

?

In vluchtroutes moet de trap ten minste 30 minuten brandwerend zijn eer deze bezwijkt, in die gevallen dat de vluchtroute en de ruimte onder de trap zich in verschillende brandcompartimenten bevinden. Bamboe moet minimaal voldoen aan klasse DflS1. CWFT volgens productnorm: bamboe voldoet gezien haar soortelijk gewicht aan deze gestelde eis.

Is Bixbi bamboe leverbaar met KOMO-certificaat?

Nee vooralsnog hebben wij geen Komo certificaat op bamboe traptreden maar wij volgen wel de richtlijnen volgens de BGR voor houten trappen en eisen volgens het bouwbesluit 2012.

Zijn er bamboe traptreden voor allerlei type trappen?

Ja, het maakt niet uit wat voor type trap u heeft, bamboe kan op elke trap worden toegepast. De meest voorkomende trappen zijn de rechte steekrappen, kwartslag of dubbelkwarttrappen, spiltrappen en wenteltrappen.

Zijn bamboe traptreden glad of zijn er mogelijkheden?

Ja, het maakt niet uit wat voor type trap u heeft, bamboe kan op elke trap worden toegepast. De meest voorkomende trappen zijn de rechte steekrappen, kwartslag of dubbelkwarttrappen, spiltrappen en wenteltrappen.

Mijn trap is niet standaard kan bamboe hierin toch een oplossing bieden?

Jazeker, de standaard bamboetraptreden welke u online kunt aanschaffen zullen voor u waarschijnlijk gezien de afmeting niet passsen maar wij kunnen daarnaast ook opmaat voor u een oplossing bedenken.

Kan ik zelf bamboe traptreden plaatsen of is dit voorbehouden aan professionele vakmensen?

Bamboe overzettreden kunnen vrij eenvoudig zelf worden verzaagd en geïnstalleerd. U ontvangt hiervoor van ons als het ware een DHZ-pakket inclusief hulpmiddelen. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat. De professional daarentegen is veelal vakkundiger op dit gebied en zal sneller de trap kunnen bekleden. Verantwoordelijkheid ligt dan in zijn/haar handen. Indien u de trap of traptrede wilt laten installeren kunnen wij u in kontakt brengen met gerenommeerde monteurs.

Hoe onderhoud ik een bamboe trap?

Afhankelijk van de gekozen afwerking. Stofzuigen met een zogeheten “parketborstel”opzetstuk, afnemen met lichtvochtige dweil en afhankelijk van afwerking:

 • lak via polish reiniger en cleaner
 • oliewas via zeep en onderhoudsolie

Vragen over bamboe vloeren

Is vloerverwarming mogelijk onder een bamboevloer?

Ja. Sommige bamboe vloeren zijn zeer geschikt om gelegd te worden op vloerverwarming. De vloer moet hierbij vast verlijmd worden op de ondervloer.

Kan bamboe worden doorgelegd in de keukens?

Ja bamboe kan doorgelegd worden in de keuken. Wij adviseren hierbij voor de afwerking een matzijdeglans lak. 

Kan bamboe in de badkamer toegepast worden?

Ja bamboe is een uitstekend alternatief voor reguliere tegels om sfeer in de badkamer te brengen. Vloeren moeten afgekit worden bij de muren en u dient rekening te houden met goede ventilatie.   

Aan welke eisen moet de ondervloer voldoen om een bamboe vloer te kunnen leggen?
 • Vlakheid: 2mm over een rei van 1 meter
 • Druksterkte : woningbouw C16, Utiliteitsbouw minimaal C20 afhankelijk van gebruiksfunctie
 • Vochtgehalte: Maximale restvocht van 2% bij zandcementvloeren, 0,4% bij anhydrietvloeren.
Kun je BAMBOOXL vloeren zelf leggen?

Ja sommige vloeren zijn eenvoudig te leggen vanwege het kliksysteem aan de planken. U heeft geen lijm nodig en u hoeft de vloer niet ter plaatse te lakken of te oliëen.

Leggen jullie ook de vloeren?

Ja, wij werken hiervoor samen met een gerenommeerde parketteur.

Hoe verhouden zich prijzen van een bamboevloer ten opzichte van alternatieve vloerbedekkingsmaterialen?

Qua indicatieprijs ligt bamboe op het niveau van houtachtig parket. Laminaat en sommige pvc vloeren zijn goedkoper. Bamboe begint vanaf € 55,- / m2 voor levering van de parketstroken. Leggen en bijmaterialen zijn hierin nog niet inbegrepen.

Hoe onderhoud ik een bamboe vloer?

Afhankelijk van de gekozen afwerking. Stofzuigen met een zogeheten “parketborstel”opzetstuk, afnemen met lichtvochtige dweil en afhankelijk van afwerking:

 • lak via polish reiniger en cleaner
 • oliewas via zeep en onderhoudsolie

Vragen over bamboe plafonds

Kun je bamboe plafonds overal gebruiken?

Ja, de zogeheten grill of light line laten zich eenvoudig verwerken.

Welke eisen worden er gesteld aan bamboe plafonds in utiliteitsbouw / openbare gebouwen volgens het bouwbesluit?
 • brandweerstand: NEN-EN13501-2
 • brandvoortplanting NEN-EN13501-1
 • mechanische sterkte qua belasting, stabiliteit en stijfheid NEN-EN1991-1-1

?

In vluchtroutes moet het plafond ten minste 30 minuten brandwerend zijn eer deze bezwijkt, in die gevallen dat de vluchtroute en de ruimte onder de trap zich in verschillende brandcompartimenten bevinden. Bamboe moet minimaal voldoen aan klasse DflS1. CWFT volgens productnorm: bamboe voldoet gezien haar soortelijk gewicht aan deze gestelde eis.

Zijn er verschillende type bamboe plafonds voor allerlei type ruimten?

Ja, in de basis kiest u voor een gefineerd plafond of een massief plafond.

Kunnen bamboe plafonds bamboe ook met ruwe bamboe stammen worden bekleed?

Ja, maar holle stammen kunnen snel inscheuren als gevolg van Krimpen en zwelling. BAMBOOXL heeft hiertoe.een speciaal plafond ontwikkeld waarbij de uitstraling gewaarborgd blijft. De ophanging hiervan vind plaats via noniushangers of snelhangers.

Mijn ruimte is niet standaard rechthoekig of vierkant. kan bamboe hierin toch een oplossing bieden?

Jazeker, onze standaard afmeting plafonds wordt altijd gecombineerd met zogeheten paspanelen om de ruimte volledig van bamboe te voorzien. Ook voor speciale plafonds engineert ons team graag met u mee en kunnen wij opmaat voor u een oplossing bedenken.

Kan ik zelf bamboe plafond tegels plaatsen of is dit voorbehouden aan professionele vakmensen?

Bamboe grill is zo ontwikkeld dat bij bestaande T24 profielen eenvoudig de mineraal tegel vervangen kan worden voor bamboe. U ontvangt hiervoor van ons een juiste montagehandleiding. U bent dan zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat. De professional daarentegen is veelal vakkundiger op dit gebied en zal sneller het plafond kunnen bekleden. Verantwoordelijkheid ligt dan in zijn/haar handen. Indien u een bamboe plafond wilt laten installeren kunnen wij u in kontakt brengen met gerenommeerde afbouwers.

Hoe onderhoud ik een bamboe plafond?

Afhankelijk van de gekozen afwerking. Stof afnemen met een wisser of stofdoek evt tegels afnemen met een lichtvochtige dweil en afhankelijk van afwerking:

Kleine beschadigingen in de lak via reparatiestift en aanvullend een polish camoufleren.Grote zichtbare schade, vervangen panelen.

Vragen over bamboe kozijn

Kun je bamboe voor zowel raam- en deurkozijnen gebruiken?

Ja, voor beiden typen kozijnen is bamboe geschikt.

Welke eisen worden er gesteld aan bamboe kozijnen in utiliteitsbouw / openbare gebouwen volgens het bouwbesluit?

Als constructie onderdeel moet het bamboe kozijn bijdragen aan het tegengaan van brand volgens NEN-EN13501-2 en brandvoortplanting NEN-EN13501-1

 • mechanische sterkte qua belasting, stabiliteit en stijfheid NEN-EN1991-1-1
Hoe onderhoud ik een bamboe kozijn en zijn bij beschadigingen kozijnen eenvoudig te repareren?

Onze bamboe kozijnen worden gelakt geleverd. De laklaag is de eerste bescherming tegen vuil en stof. De kozijnen zijn eenvoudig af te nemen met een licht vochtige dweil. Net als houten kozijnen is ook een bamboe kozijn bij beschadigingen makkelijker te repareren dan bijvoorbeeld kunststof of aluminium kozijnen.