bamboe onbehandeld of extra beschermen ?

Kun je bamboe onbehandeld laten om de natuurlijke uitstraling van het materiaal te behouden ?

Bamboe heeft een lange fijne vezelstructuur. Indien bamboe niet na behandeld wordt met een afwerking laag (lak, olie, oliewas, beits, epoxy, verf of andere afwerking) is er een kans op splinters. Bamboe strips of vezels kunnen dan sneller beschadigen of losraken. Type product, gebruik, locatie zijn mede bepalend bij de keuze om bamboe te behandelen of onbehandeld te laten. 

Hieronder twee voorbeelden ter verduidelijking:

Situatie 1: Bamboe latten aan een plafond in de woonkamer van een woonhuis op 3m1 hoogte. 

Situatie 2: Een trapleuning van de entreetrap in een middelbare school met 500+ leerlingen

Bamboe producten van BAMBOOXL© zijn op meerdere manieren te behandelen. De meest gebruikte methodes zijn oliën en lakken. Het gebruik van een wax is in het algemeen niet aan te raden door de dichte structuur van het materiaal. Informeer bij uw dealer naar de mogelijkheden.

Oliën of lakken

Het Oliën van uw product is een eenvoudige en veelgebruikte methode om de natuurlijke uitstraling te behouden. Een voordeel boven lakken is dat beschadigde delen eenvoudig bijgewerkt kunnen worden. Dit kan gebeuren met een blanke of een gekleurde olie zodat u zelf de kleur van het product kunt bepalen. De zuivere natuurlijke oliën zijn zoals het bamboe uit de natuur afkomstig en passen daardoor uitstekend bij elkaar.

Lakken is het aanbrengen van een harde transparante afsluitende laag. Het voordeel is dat het eenvoudig te onderhouden is. Een nadeel ten opzichte van een afwerking met wax of olie is dat een gelakt product niet eenvoudig plaatselijk bij te werken is. Als er bijvoorbeeld een slijtplek op een vloer ontstaat, bijvoorbeeld bij de entree, dan zal de hele vloer geschuurd en gelakt moeten worden.

In vergelijking met gelakte producten komt bij een bamboe product met olieafwerking de natuurlijke uitstraling van het bamboe beter tot zijn recht.