Bamboe is geen hout maar heeft eigenschappen vergelijkbaar aan hout. Cellulose, Lignine en Silicum.

Met de introductie van massief bamboe van BAMBOOXL © zijn de verschillen tussen bamboe en hout zeer klein geworden. Naar uw smaak kunt u kiezen voor gelamineerd bamboe (Fijnlijn), met zijn karakteristieke lijnen en knopen, of massief  bamboe (Woodlook) waarbij deze karakteristieke bamboe knopen vrijwel niet meer zichtbaar zijn. Hierdoor heeft het een geheel eigen uitstraling.

Bamboe als alternatief voor hardhout?

Ja! Het is een geweldig goed alternatief. Bamboe groeit sneller dan alle boomsoorten. Na vier tot vijf jaar zijn de stammen al 25 meter hoog en kunnen de uitgegroeide stammen geoogst en verwerkt worden. Dit in tegenstelling tot de traditioneel bekende harde houtsoorten waarbij 80 tot 120 jaar nodig (bij reeds bestaande plantages) is om materiaal met dezelfde hardheid te krijgen.

Technisch gezien is massief bamboe veel stabieler dan de meeste hardhout soorten. Dit komt doordat de bamboevezels met zeer hoge druk (2000-2500 ton) geperst worden tot balken. Deze hebben een soortelijk gewicht van ongeveer 1050/1100kg/m3. Het materiaal drijft dan ook niet. In tegenstelling tot hout zijn de lijmnaden bij vingerlassen van bamboe veel minder zichtbaar.

Door haar zware gewicht kan bamboe ook bijdragen qua brandwerendheid.

Waarom bamboe?

Met bamboe gaan we gebruik van tropisch hardhout tegen. Op deze manier proberen wij ook bij te dragen aan bijvoorbeeld illegale kap.

Bamboe is harder dan de meeste houtsoorten, zelf 2 maal zo hard als eiken en tevens harder dan vele tropisch hardhout soorten.

Door de dichte structuur is het houtworm-, rot- en vochtbestendig. Ons bamboe is een heel sterk bouwproduct en heeft tevens zeer overtuigende  eigenschappen.

Solid Series bamboe 14.000 janka
Jatoba 10.400 janka
Merbau 8670 janka
Sidepressed bamboe 6350 janka
Plainpressed bamboe 6350 janka
Frans eiken 6280 janka
Europees grenen 2700 janka

Hoe zit het met CO² opname?

Een stuk grond beplant met bamboe neemt gemiddeld 5 keer meer CO² op en produceert 35% meer zuurstof dan een gelijkwaardig stuk bos. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste bamboeproducten CO² neutraal zijn, zelfs bij gebruik in Nederland (en productie in China).

Prijs

De prijs/kwaliteit verhouding van bamboe is goed: vergeleken met houten vloeren in dezelfde hardheidscategorie is ons bamboe qua prijs heel aantrekkelijk. Er zijn weinig houtsoorten die harder zijn dan ons bamboe. De aanschafprijs verdient zich terug door de duurzaamheid van het materiaal. Bamboe is daarom niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor u!

 

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.