Bamboe: Vormvastheid en Waterbestendig
Bamboe is hygroscopisch materiaal. Het reageert op verandering in relatieve luchtvochtigheid en kan water onttrekken uit de lucht. Hierdoor kan bamboe net als houtachtige materialen krimpen en zwellen. Sommige houtachtige materialen zijn stabieler dan andere soorten en vervormen daardoor minder. Bamboe wordt samengesteld uit strips of vezels in tegenstelling tot massief hout waar ook de vezelrichting een belangrijke rol speelt (Dosse of kwartiers gezaagd, tangentiaal of radiaal) waardoor bamboe toegerekend kan worden tot een stabiel houtachtig alternatief. Ook de dichte celstructuur van bamboe speelt hierbij een belangrijke rol. Immers vocht dringt minder makkelijk en snel in bamboe als in bij voorbeeld vuren, beuken of menig naaldhoutsoort. Dit wil niet zeggen dat bamboe helemaal niet kan vervormen of dat er geen krimpnaden of haarscheurtjes in het bamboe kunnen ontstaan. Met de juiste behandeling trekt vocht nauwelijks in het bamboe.
In de praktijk betekent dit het volgende:
- Een onbehandelde vuren hout plank absorbeert door haar open structuur vocht makkelijk en snel. Het vocht verspreid zich eenvoudig binnen het hout met grote waterkringen als gevolg.
Onbehandelde planken die te nat zijn, zullen gaan uitzetten en zullen grote vervorming, kromtrekken, of schoteling van de plank teweeg brengen en de in de plank kunnen grotere scheuren optreden. - Dezelfde toename van vocht in onbehandeld gelamineerd bamboe zorgt voor een iets minder snelle verspreiding van het vocht in het bamboe, in de regel zijn waterkringen veel minder groot dan bij vurenhout.
Onbehandelde planken die te nat zijn, zullen uiteindelijk gaan uitzetten en enigszins vervorming kunnen laten zien. Bij het te snel terugdrogen kunnen krimpnaden of kleine haarscheurtjes ontstaan. - Een gelijke hoeveelheid vocht in onbehandeld gecomprimeerd bamboe voor buiten zorgt er voor dat langere tijd een gebold plasje water op de bamboe vezels zichtbaar blijft liggen. De penetratie van dit vocht in het bamboe duurt langere tijd ( > 8 uur op kopse kant en aan de bovenkant van de vezel).
- Onbehandelde planken die te nat zijn, zullen uiteindelijk gaan uitzetten en na terugdroging gaan krimpen maar laten nauwelijks vervorming zien. Hierbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat ook bamboe moet wennen aan haar omgeving waarbij in een buitentoepassing de bamboe vezels iets gaan opstaan na montage en de plank iets ruwer gaat aanvoelen.
De volgende basis principes zijn van belang.
- Bamboe voor buiten is beter geschikt tegen vochtindringing als bamboe uitsluitend geschikt voor binnentoepassingen
- Dikkere bamboe producten zijn stabieler dan dunnere bamboe producten
- Hoe donkerder het bamboe qua kleur hoe minder snel het vocht indringt
- Gelaagde producten van bamboe met dwarse tussenlagen qua laagopbouw zijn meer vormvast dan massieve 1-laagse bamboe producten
Zie hieronder ons filmpje over vochtgedrag en bamboe.
Wilt u exact weten wat de krimp- en zwelcoëfficiënt van bamboe is ten opzichte van gebruikelijke alternatieven? Wij sturen deze gegevens u graag toe per mail.