Bamboe robuuste kwaliteit en enorm sterk.

Spanning, stijfheid en sterkte zijn de belangrijke eigenschappen die de constructieve waarde bepalen van een materiaal. De elasticiteitsmodulus, het soortelijk gewicht en de buigsterkte bepalen of bamboe kan worden toegepast als constructie onderdeel.

Bamboe is sterk en langvezelig. Bamboe buigt wel door maar breekt niet snel. Wilt u bamboe toepassen voor een draagstructuur en moet het bamboe een bepaalde belasting kunnen dragen dan doet u er goed aan dit te laten toetsen en door te laten rekenen door een bouwkundig constructeur. Hij/zij kan bepalen of het bamboe sterk genoeg is om de belasting en krachten die ontstaan te kunnen overbruggen.

De grote hardheid en elasticiteit zijn de belangrijkste mechanisch fysieke eigenschappen van bamboeproducten.

  • Gelamineerd bamboe kent een hardheid vergelijkbaar aan die van eikenhout.
  • Gecomprimeerd ‘massief’ bamboe, ook wel “Density” genoemd, heeft zelfs een 1,5 keer hogere dichtheid en is circa 2 keer sterker dan gelamineerd bamboe.
  • We adviseren gecomprimeerd ‘massief’ bamboe voor projecten in de utiliteitsbouw.
  • Beiden zijn geschikt voor toepassing in woningbouw.

We onderscheiden in de drukbelasting van een traptrede de puntbelasting en de verdeelde belasting. De verdeelde belasting geeft het gewicht (in kilogram of Newton) aan dat een bepaalde dikte traptrede kan dragen zonder te breken. Doorbuiging kan dan wel plaatsvinden. Dit is te voorkomen door de juiste dikte traptrede te gebruiken of hiermee rekening te houden in het onderstel c.q. de bevestigingsmethode

Een traptrede wordt ongelijk belast: voornamelijk op de looplijn. Hierdoor zijn veel houtsoorten ongeschikt als traptrede. Bamboe is zeer geschikt voor deze toepassing. Bij de juiste afwerking en het juiste onderhoud is nauwelijks slijtage zichtbaar. Dit heeft te maken met de hoge slijtvastheid. 

Een trap is een semi-constructieve toepassing. Met name voor brede – zelfdragende – trappen komen constructieberekeningen aan te pas. Sterkte gegevens (buigsterkte, treksterkte druksterkte, afschuifsterkte) van het bamboe. Indien u vragen over dit onderwerp heeft kunt u altijd contact opnemen met ons team op  info@bambooxl.nl.