Bamboe: Hardheid

In bamboe onderscheiden wij gelamineerd bamboe, opgebouwd uit lagen met bamboe strips en gecomprimeerd bamboe, samengesteld uit geperste bamboe vezels, zogeheten strands (strandwoven bamboe).

De hardheid van een materiaal bepaalt of iets tegen een stootje kan of bij belasting snel beschadigd. Hoe zachter een materiaal hoe groter en dieper beschadigingen kunnen optreden. Bamboe is een goed hard materiaal en kan tegen een stootje. Met gecomprimeerd bamboe moet je zelfs flink je best doen om schade toe te brengen en in veel gevallen is schade bij deze soort niet of nauwelijks zichtbaar. Hierdoor is het uitstekend geschikt voor bij voorbeeld vloeren, terrassen of traptreden wat bijdraagt aan een langere levensduur. Een lange levensduur van een product is weer goed voor het milieu. 

Qua belasting van bamboe wordt onderscheid gemaakt tussen een puntbelasting (bijv. een schaar die met zijn punt op de bamboe vloer valt) en gelijkmatig verdeelde belasting (de zware betonnen eettafel op het bamboe terras waarbij het gewicht van de tafel gelijkmatig verdeeld wordt door de 4 onderliggende poten).  Een interne proef met gelijkmatig verdeelde belasting qua persdruk liet zien dat met een persdruk van 20 Ton (20.000kg) ons gecomprimeerd bamboe materiaal een minimale indruk liet zien hetgeen bevestigd dat bamboe ook een degelijk robuust materiaal betreft.  

Kort samengevat kent gelamineerd bamboe een hardheid gelijk aan eiken en gecomprimeerd bamboe is vergelijkbaar hard aan tropisch hardhout. Gecomprimeerd bamboe is dus minimaal 1,5x harder dan gelamineerd bamboe hoewel ook de gelamineerde variant in bamboe voor heel veel toepassingen prima geschikt is.  De dichtheid qua soortelijk gewicht (tussen 700kg/m3 en 12000kg / m3), vezelrichting en cellenstructuur (cellulose, hemicellulose, lignine) zijn bepalend voor de hardheid van bamboe. 

In de praktijk betekent dit het volgende:

  • Een harde klap met een hamer op vurenhout zorgt voor een grote diepe indruk qua beschadiging
  • Dezelfde harde klap op eikenhout of gelamineerd bamboe zorgt voor een kleine indruk qua beschadiging
  • Dezelfde klap op gecomprimeerd bamboe is niet zichtbaar

Wilt u exact weten hoe hard bamboe is qua waarden volgens de Janka methode of de Brinell test?  Wij sturen deze gegevens u graag toe per mail.