Bamboe brandwerend?Onze zware kwaliteit beperkt brandvoortplanting en brandoverslag.

Bamboe is net als hout van nature niet brandwerend of brandvertragend. Met de juiste bewerking is het echter wel brandwerend te maken. De brandwerendheid van een materiaal is deels afhankelijk van het gewicht. Hoe zwaarder een materiaal hoe beter het scoort qua brandwerendheid. Bamboe is een erg zwaar materiaal en scoort daarmee goed op brandwerendheid. Een mogelijkheid om bamboe brandwerend te maken is het aanbrengen van een brandvertragende coating. Een andere oplossing is bamboe brandvertragend te impregneren.

De eisen die worden gesteld aan het brandgedrag en de brandwerendheid van een bamboe toepassing in een gebouw zijn afhankelijk van de gebruiksfunctie. Dit vindt u terug in het bouwbesluit. De eis kan bijvoorbeeld variëren van 30, 60 tot 120 minuten brandwerendheid. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen horizontale toepassingen als vloeren en verticale toepassingen als wanden, deuren, kozijnen en plafonds. Bij de tweede is bamboe fineer als het ware een bekledingsmateriaal, net als bij behang.

De euroklasse NEN-EN13501 is uit te splitsen in 2 delen:

NEN-EN13501-1: Test brandgedrag van bouwmaterialen: brandvoortplanting en brandoverslag.NEN-EN13501-2: Test brandwerendheid van een materiaal.

Klasse Bs2Do (eis volgens het bouwbesluit voor vluchtwegen) is voor bamboe haalbaar bij verdicht bamboe (massief composiet). Gelamineerd bamboe valt in klasse Cs1D0.